IT-evolutsioon ehk midagi kadunut, midagi jäänut

Veebi tulekust alates on nii mõndagi muutunud nii selles, kuidas informatsiooni töödeldakse, salvestatakse ning milliseks otstarbeks seda kasutatakse. Internet on pidevas muutumises ning tuleviku mõistes aina tähtsama osakaaluga ühiskonnas ja igapäevaelus. Mõned tehnoloogiad kestavad edasi, neid tehakse aina paremaks, teised tasapisi kaovad ja vajuvad unustusse ning omandavad vaid nostalgilist väärtust, kui sedagi. Üheks selliseks näiteks on disketid (floppy disk), mis olid laialdaselt kasutusel 1970ndatest 21. sajandi alguseni. Disketid võimaldasid tarkvara jagada ja müüa, mis nö. tarkvaratööstuse tekkimist. Kuigi disketid arenesid, muutusid väiksemaks, tugevamaks ning võimaldasid rohkem andmeid salvestada. Nende kadumise põhjuseks oli aga CDde, DVDde ja USB-mälupulkade tulek, mis võimaldasid salvestada oluliselt rohkem andmeid.
Toon ka näite traditsioonist, mis on tänaseni säilinud ja oluliselt aja jooksul edasi arenenud - internetiajakirjandus, mille ajalugu algab 1970ndatel (üheks näiteks on PLATO News Report 1974. aastal). Tänaseks on kõikidel suurematel ajalehtedel ja ajakirjadel veebiversioonid olemas ning nende lugemine on paljude inimeste jaoks igapäevane tegevus.
Väga raske on täpselt ennustada, millised internetipõhised traditsioonid ja tehnoloogiad ka tulevikus alles jäävad, kuid selge on see, et interneti levik on väga ulatuslik ja toob endaga kaasa kiireid muutusi, jääb üle vaid oodata ja imestada.

Comments