Infoajastu IT-professionaali tunnused

Käesoleva postituse sisuks on IT-profi vajalikud eeldused, oskused ja omadused Eestis - küll suhteliselt algaja (ing k novice) pilgu läbi. Ma ei hakka analüüsima, milliseid programmeerimiskeeli peaks iga ennast IT-spetsialistiks nimetav inimene valdama, või milliseid arenduskeskkondi oskama kasutada, sest need ei ole minu arvates kõige olulisemad tunnused, mille järgi saab kedagi professionaaliks nimetada. On tõsi, et mõned programmeerimiskeeled on sisuliselt väljasurnud, või vähekasutatavad, ning teisi kasutatakse palju laialdasemalt, seega võib olla lihtsam tööd leida. Kuid minu huviorbiidis oleks pigem universaalsemad eeldused ja omadused, mis teevad ühest IT alal töötavast inimesest professionaali - seda nii Eestis kui ka välismaal.

1. uudishimu ja soov end pidevalt arendada

IT on pidevas muutumises - kiiremini kui ükski teine valdkond - ning seega eeldab enda täiendamist käigu pealt. Isegi ainult viie aasta tagused teadmised on infotehnoloogias vananenud, ning vanade oskustega kaugele ei jõua. Kuna IT ei ole just kõige kergemini hoomatavam, siis on vajalik ka uudishimu, ning sügav ja püsiv huvi teema vastu, vastasel juhul muutub töö kiiresti kurnavaks.

2. info otsimise oskus

Kuna IT valdkond areneb kiiresti, siis ei ole edu võtmeks sageli mitte kõige peast teadmine, vaid pigem oskus lühikese aja jooksul netiavarustest õige informatsioon üles leida. Siinkohal on oluline märkida, et ainult info otsimise oskusega läbi ei saa - vajalik on ka üldine arusaam asjade toimimisest ning laialdane IT alane baas. Kui mingi aluspõhi on olemas, siis on juba lihtsam leitavad pusletükid kokku panna, kui aga ei ole, siis võib tegemist olla pimedas kompamisega ning suvaliste tükkide kokkuproovimisega.

3. keskendumisvõime

Tänapäevase ühiskonna suurimateks probleemiks on muuhulgas vähene keskendumisvõime ja multitasking. Viimane tähendab lihtsalt, et tähelepanu on hajutatud ning tegelikult ei keskenduta mitte millelegi. Kuna infoajastu võimaldab kohest naudingutunnet kliki kaugusel, mis aga ei ole püsiv, siis ongi tulemuseks inimesed, kes ei suuda ahvatlustele vastu panna ning aina rohkem vastupanu osutavad. IT professionaali võiks iseloomustada võime flow statei minna, ehk täielikult keskenduda enda tööle.

4. suhtlemisoskus

Kuigi IT inimese stereotüübiks on endiselt pimedas keldris kuu arvuti taga istuv pikapatsiline mees, siis tegelikkuses ei saa tänapäeval suhtlemisest üle ega ümber. Suurem enamik IT firmasid töötab gruppides ning enda ideede edasi andmise ning kuulamise oskused on enam väärtustatud kui seda tunnistada tahetakse.

5. järjekindlus, püsivus, sihikindlus

Kuna infotehnoloogia tegeleb keerukate struktuuride ja süsteemidega, siis peaks IT-profi peamisteks omadusteks olema järjekindlus, püsivus ja sihikindlus. See tähendab, et ei anta alla esimeste raskuste tekkimisel - sest ITs on see igapäevane nähtus - ning sära silmis säilib ka siis, kui tundub, et peale Errorite ei saada mingit tulemust.


Nimetatud omadused ei kehti ainult IT-professionaalide kohta - pigem on need universaalsed omadused, mis eristavad ajaga kaasas käivat professionaali tavatöötajast. Nimekirjale võiks veel lisada mitmeid omadusi, nagu loovus ja avatus uutele ideedele. Oluline on märkida, et lihtsalt teadmistest tänapäeval enam (enamasti) ei piisa - vajalikud on ka interpersonaalsed oskused ja isiksuseomadused, mis soodustavad IT valdkonnas hakkamasaamist.


Viited:

Flow By Mihaly Csikszentmihalyi | Animated Book Summary

TAOISM | The Philosophy Of Flow

How To Get Into The Flow State | Steven Kotler





Comments