Netiketist ja inimlikkuse säilitamisest võrgus



Virginia Shea on raamatus "Netiquette" formuleerinud 10 põhimõtet, mida netikasutajad võiks jälgida:

1.    Ole inimene (Remember the human).
2.    Käitu sama malli järgi nagu igapäevaelus (Adhere to the same standards of behavior online that you follow in real life).
3.    Tea, kus sa oled (Know where you are in cyberspace).
4.    Austa teiste inimeste aega ja võrguühendust (Respect other people's time and bandwidth).
5.    Näe võrgus hea välja (Make yourself look good online).
6.    Jaga oma teadmisi (Share expert knowledge).
7.    Aita piirata sõimusõdu (Help keep flame wars under control).
8.    Austa teiste inimeste privaatsust (Respect other people's privacy).
9.    Ära kuritarvita oma võimu (Don't abuse your power).
10. Andesta teistele nende eksimused (Be forgiving of other people's mistakes).

Kuigi Interneti roll ühiskonnas nimetatud raamatu kirjutamise ajal oli oluliselt väiksem kui praegu, on need samad väärtused endiselt asjakohased ning olulised. Kuna mulle tundub, et antud põhimõtted kattuvad suures osas, ning esimene neist, "ole inimene" on üldistatud variant ülejäänud üheksast, käsitlen neid põhimõtteid ühtse tervikuna. 

Viimaste aastatega on inimeste teadlikkus Interneti privaatsusest (või selle puudumisest) kasvanud ning selle tõttu on vähenenud ka päris hullude sõimupostituste osakaal - ma saan seda küll ainult Eesti kohta väita ning sellise näilisuse põhjuseks võib olla ka see, et ma ise ei satu sellistesse kohtadesse Internetis, kus inimesed niiviisi käituvad.  Interneti leviku algusaegadel ei tajutud, et informatsioon on kusagile salvestatud ning hiljem on võimalik selle autorit tuvastada. Loomulikult tundus hea mõttena ennast välja elada ning teha, mis pähe tuleb - inimestele meeldib piire katsetada. Tänapäevase teadlikkuse suurenemise juures (arvestades ka seda, et informatsioon on suure väärtusega tänapäeval ning kõike üritatakse salvestada ning analüütiliselt uurida) on enda mõtlematu väljaelamine aga vähenenud. 

Tekib aga küsimus, et kui inimestele on teada, et nende informatsiooni salvestatakse ja on võimalik nende isikuga seostada, siis miks ikkagi kuritarvitatakse võrguruumi võimalusi? Tundub, et tegemist on üleüldise hoolimatusega ning kuigi teadmised on olemas, on raske tajuda, et ekraani taga on teised inimesed, kellel on samuti tunded (video sellest, kui lihtne on inimlikkust unustada: https://youtu.be/_b5Xhgnd4lk). Viga on selles, et väärtused pole interneti arenguga võrdväärsel kiirusel muutunud, ning võrgutegevused soodustavad instant rewardi, tagajärgedega mittearvestamist ning sellest tulenevat üleüldist ükskõiksust. Foorumites abiotsivad inimesed võivad otsida ainult tähelepanu, kuid võivad ka vajada nõu, kuidas enda emotsioonidega toime tulla. Kuigi leidub alati inimesi, kes enda negatiivsust teiste peal välja elavad, loodan ma siiski, et ajapikku nende osakaal väheneb, ning inimesed muutuvad empaatilisemaks ka võrgus.


Viited:

Virginia Shea. Netiquette. Albion Books 1997
The Hidden Story Of Every Person

Comments